Szerencsi Éva

1952 - 2004

  • Lived 52 Age
  • Date of birth: 1952-05-05
  • Date of passing: 2004-09-06
  • Place of birth:
  • Place of passing:
  • Sex: Female
Fekszem egy álomszép réten s körülöttem táncolnak az angyalok... szaladnék feléd, sietnék hozzád,... de sajnos már nem tudok.
Üdvözlünk az emlékoldalon!
Ez az emlékoldal Szerencsi Éva tiszteletére jött létre. Emlékezz Te is erre az oly korán eltávozott csodálatos színésznőre.
 

Share your comments here. If you wish to share a memory, story, or picture, save it under Stories or upload to the Gallery.

Life Timeline

1952-05-05 - 2004-09-06

Életpályája

"Az anyagot internetes forrásokból gyűjtöttük össze, de amennyiben a család szeretné szerkeszteni, pontosítani az emlékoldal anyagát, kérem értesítsenek bennünket a tamas@everrip.com címen, hogy átadhassuk a szerkesztői jogokat." Szerencsi Éva Budapesten született, 1952. május 5-én, Szerencsi János és Strausz Amália gyermekeként. 1974-ben szerezte diplomáját a Színház és Filmművészeti Főiskolán, Várkonyi Zoltán osztályában. Osztálytársai Felföldi László, Ferenczi Krisztina, Jancsó Sarolta, Kóricza Miklós, Sörös Sándor, Szakácsi Sándor, Szurdi Miklós voltak. 1974–1979 között a budapesti József Attila Színházban szerepelt. 1979–1980 között a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt. 1980–1989 között újra a József Attila Színház tagja lett. 1989-től a Népszínházban és a Budapesti Kamaraszínházban játszott. 2001-től haláláig a Ruttkai Éva Színház tagja volt. 2004. szeptember 6-án hunyt el, rákban. Több filmben is szerepelt, legismertebb alakítása Vitay Georgina szerepe a Szabó Magda regénye alapján készült Abigél című négyrészes tévésorozatban. Pályafutása 1974-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után indult be igazán. Az 1979 - 80-as évadot leszámítva - amikor a Miskolci Nemzeti Színház színpadán szerepelt- első tizenöt évét a fővárosi József Attila Színháznál töltötte. 1989-ben került a Budapesti Kamaraszínházhoz, majd 2001-ben ahhoz a Ruttkai Éva Színházhoz, amelynek haláig tagja volt. Színpadi szerepei melett a hetvenes évek elejétől gyakran játszott nagyszabású tévéfilmekben is, melyeknek köszönhetően országos hírnévre tett szert. Egyik első televíziós szerepe Keleti Márton Bob herceg című filmjében volt, melyben nagy átéléssel alakította a címszereplő elbűvölő szerelmét. Legnagyobb sikerét Vitay Georgina karakterének megformálása hozta a Zsurzs Éva által rendezett Abigél címú négyrészes tévésorozatban, amely Szabó Magda azonos cím ű regénye alapján készült. Az 1990-es években aztán feltűnt az MTV Gálvölgyi-showjában, illetve a nagy sikerű magyar teleregényben, a Kisvárosban is. Mindezek mellett szinkronszínészként is tevékenykedett, a legtöbben talán a kilencvenes évek sikersorozatából, a Dallasból ismerhetik kellemes orgánumát, hiszen Jockey Ewing feleségének. Samanthának is ő kölcsönözte magyar hangját.

1952-05-05 - 2004-09-06

Magánélete

Első férje Szakácsi Sándor volt, akitől elvált. Ekkor találkozott egy orvossal, a fia, Varga Imre (1985) édesapjával, de ez a kapcsolat is szakítással végződött. Utána hosszú ideig egyedül nevelte a fiát. Majd negyvenéves kora után Pándi Andráshoz ment férjhez Magánéletét, szakmai pályáját sokszor csalódások kísérték, de sosem panaszkodott, méltósággal viselte az élet nehéz megpróbáltatásait. Talán ezért történhetett, hogy kevesen tudták róla, hogy gyógyíthatatlan betegséggel küzdött, ami végül legyőzte a gyönyörű színésznőt. Pótolhatatlan vesztesége a színészi életnek. Nagyon hiányzik bájos mosolya, kedvessége, hangja, szépsége, tehetsége.

1978 - 1993

Díjai

Televíziós nívódíj az Abigélért (1978) Festival del Telefilm Internazionale Oriolo Romano: Legjobb női alakítás díja ( http://szerencsieva.bplaced.net/privat/dij.jpg ) az Abigélért (1984) Déryné-díj (1993)

2004 - 2016

Érdekességek

Halála után a Ruttkai Éva Színházban Szerencsi Éva Stúdiót alapítottak, illetve 2008. november 14-én emléktáblát (http://szerencsieva.bplaced.net/privat/tabla2.jpg) avattak Budapesten, a Lipótvárosban (Báthory utca 22.) a tiszteletére, emlékére. A Csőváron, a Polgármesteri Hivatalban kialakított sarok (http://szerencsieva.bplaced.net/csovar/csovar.html) őrzi az emlékét.

Memories, stories, thoughts

Tiszteletünk jeléül

Shared by Beáta Zsemberi 2016-09-27 10:11:43

Ezt az emlékoldalt az EVERRIP készítői a színésznő iránt érzett tiszteletből hozták létre. 12 éve távozott közülünk, nyugodjon békében! Legyen ez egy olyan hely, ahol rajongói méltóképp megemlékezhetnek róla.

Add background music

Previously added background music

You haven't chosen background music yet.