Laczay-Komódi Krisztina

1978 - 2016

  • Lived 38 Age
  • Date of birth: 1978-09-08
  • Date of passing: 2016-09-27
  • Place of birth: Magyarország, Somogy megye, Siófok
  • Place of passing: Magyarország, Pest megye, Törökbálint
  • Sex: Female
"Küzdöttél, de már nem lehet. Csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, Örökké él, kit igazán szeretnek." Kosztolányi Dezső
Laczay-Komódi Krisztina
 
Kriszti 1978. szeptember 8-án született Siófokon szülei első közös gyermekeként. Az élet iránti fogékonysága már csecsemőkorában megnyilvánult korai és igen erőteljes mozgékonysága révén. Gyermekkorát a szülei által teremtett harmonikus körülmények között töltötte, nagyobb testvéreivel együtt, boldog, szerető családban nevelkedett.

Iskolai tanulmányait Siófokon a Vak Bottyán János Általános Iskolában, majd a Perczel Mór Gimnáziumban végezte, ahol életre szóló barátságokat is kötött. Felkészültsége, szorgalma, közvetlensége, segítőkészsége iskolástársai szemében is pozitív színben tüntették fel. Az évek során a rendszeres mise-látogatások, az elsőáldozás és a bérmálás útján a vallással is egyre szorosabb kapcsolata alakult ki. Zene iránti fogékonysága és zenei műveltsége a fuvolázás művészetének elsajátításán és hosszú évek gyakorlásán keresztül bontakozott ki.

Érettségi után a szüleitől, szülővárosától való elszakadást nehezen élte meg, hétvégente mindig hazalátogatott. Az eleinte idegen nagyvárosban, Budapesten a Közgazdaságtudományi Egyetemen töltötte egyetemi éveit, és az új közegbe hamarosan beilleszkedve új ismeretségekre és barátokra tett szert. Számviteli szakirányú végzettségével lépett be a munka világába, ahol 9 aktív év alatt két munkahelyen kontrolleri illetve kontrolling menedzseri munkakörökben tevékenykedett. Kollégái precíz, megbízható munkatársnak ismerték meg, aki feladatait maximálisan igyekezett elvégezni.

2005. márciusában ismerkedett meg későbbi férjével, Zsoltival. Az együtt töltött idő, a megannyi program és közös élmények - állatkerti látogatások, síelés, belföldi utazások, külföldi nyaralások, mozilátogatások, közös szülinapozás - hatására kapcsolatuk elmélyült, egymásra hangolódásuk eredményeképpen szerető társra leltek egymásban. A 2007. májusi Barcelonában történt lánykérést követően 2008. július 12-én a Budapesti Szent István Bazilikában Isten szent színe előtt kötötték össze életüket sok most is jelenlévő rokon, barát, ismerős jelenléte mellett.

Kriszti feleségként mindenben támogatta férjét legyen szó munkáról, ügyintézésről, hobbyról vagy közös szabadidős tevékenységekről. Hamarosan aktív anyai szerepben is helyt kellett állnia, bő 4 év leforgása alatt 3 gyönyörű gyermeknek adott életet - Laura, Levente, Liliána. A kisgyermekek mellett adódó számos nehézség ellenére táplálta, gondozta, betegségek idején ápolta és mérhetetlen nagy anyai szeretetben nevelte gyermekeit. A gyerekeknek sok szép élményt szerzett, Laurát vitte babaúszásra, bábszínházba, később misére is, Lilit megtanította az első mondókákra, Levivel pedig még egy cirkuszi elefánt hátára is felült.

Szabadidejében szívesen vett részt mozi-, színház-, koncertlátogatásokon, életének utolsó éveire visszatalált a klasszikus zenéhez, a fuvolához, a rendszeres miselátogatásokhoz. Utolsó Karácsonyán csodaszép fuvola darabbal örvendeztette meg családját.  
  
Kriszti egy mindig mosolygós, életvidám, gyermeklelkű ember volt, aki mindig vágyott a megértésre, szeretetre, elismerésre. Segítőkészsége, önfeláldozása révén önmaga érdekeit gyakran a háttérbe szorította. Ugyanakkor egy rendkívül precíz, rendszerető, maximalista, kritikus ember volt, aki elmondta a véleményét és nem elégedett meg félmegoldásokkal.

Sajnos sok szenvedés után nagyon fiatalon a szörnyű betegség legyőzte testét, de a lelke tovább él, emlékét szívünkben őrizzük.

Gyászolják: Szerető férje, 3 kisgyermeke (Laura, Levente, Liliána), gondoskodó szülei, testvérei, rokonai, férje szülei és nagypapája, sógora és családja, siófoki és budapesti barátai, ismerősei, munkatársai
 
 

Share your comments here. If you wish to share a memory, story, or picture, save it under Stories or upload to the Gallery.

Life Timeline

1978-09-08 - 1985-08-31

Boldog gyermekkor

Kriszti Siófokon látta meg a napvilágot szülei első közös gyermekeként. Édesapja konyhafőnökként dolgozott sokáig egy balatonparti szállodában, Édesanyja könyvelő-bérszámfejtőként dolgozott. Kriszti nagyobb fiútestvérei (Sanyi és Karcsi) mellett boldog szerető családban nevelkedett a szülei által biztosított harmonikus körülmények közepette. A család Kriszti 2 éves kora előtt beköltözött abba a panellakásba, amely a boldog otthont jelentette számára tanulmányai végéig. Kriszti csecsemőként igen mozgékonynak bizonyult - igen hamar felállt és elindult, majd a fotelek között ugrált. Beszéde is hamar beindult, korai aranyköpéseit szülei ma is emlegetik, ovis korában pedig versek és mondókák sokaságával boldogította környezetét. Nem bizonyult gyerekkorában "jóevőnek", annak ellenére, hogy szülei mindenféle finomsággal próbálták megörvendeztetni. Játékai közül a babák sem kötötték le igazán, a könyveket és azok friss illatát szerette nagyon. Több óvodában is megfordult, de jobban szerette az otthoni környezetet.

1985-09-01 - 1997-08-31

Iskolai évek

Kriszti évvesztesként 7 évesen kezdte meg iskolai tanulmányait Siófokon a Vak Bottyán János Általános Iskolában, ahova 8 évet járt. Ezt követték a középiskolai évek a Perczel Mór Gimnáziumban, ahol Matematika tagozaton végzett. Felkészültsége, szorgalma, közvetlensége, segítőkészsége iskolástársai szemében is pozitív színben tüntették fel. Életre szóló barátságokat kötött, melyeket felnőttkorban is igyekezett tartani, ápolni. Nyaranta hosszú heteket, hónapokat töltött Zimányban szeretett Nagymamájánál, ahol unokatestvérével is sok időt együtt töltött. Az iskolás évek alatt a kialakuló rendszeres mise-látogatások mentén , majd az elsőáldozás és a bérmálás útján alakult ki szorosabb kapcsolata a vallással. Kisiskolás korától kezdve zeneiskolába is járt, és a zene iránti fogékonysága és zenei műveltsége a fuvolázás művészetének elsajátításán és hosszú-hosszú évek gyakorlásán keresztül bontakozott ki.

1997-09-01 - 2005-03-24

Egyetem és munka

Kriszti kitűnő érettségi után a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre nyert felvételt. A szüleitől, szülővárosától való elszakadást nehezen élte meg, az eleinte idegen nagyvárosból hétvégente mindig hazalátogatott, a lehető legkorábbi vonattal érkezett és a legkésőbbi vonattal távozott, hogy legyen ideje a családi fészekben feltöltődni. Idővel aztán beilleszkedett az új közegbe, kezdte megismerni a várost, megjárt több kollégiumot és új ismeretségekre, barátokra tett szert. Az egyetemen is nagyon jó tanulmányi eredményekkel haladt előre, és az Arthur Andersen-nél könyvvizsgáló asszisztensként végzett 2 hónapos szakmai gyakorlata után Számvitel fő- és Marketing mellékszakirányon lediplomázott. A Carnex húsipari vállalatnál kezdett el Kontrollerként dolgozni, ahol kitartóan végezte a rábízott feladatokat eleinte sok túlóra és vidéki leutazások mellett. Magánéletbeli megpróbáltatások és albérletben eltöltött időszak után a Fehérvári úti saját lakás vásárlásával szülői segítséggel jelentős anyagi áldozatok árán saját lábára állt, és a siófoki gyökerek és rendszeres hazautazások mellett a főváros is kezdett otthonává válni.

2005-03-25 - 2008-07-11

Megismerkedés Zsoltival és programok sokasága

2005 márciusának végén a Macskafogó nevű szórakozóhelyen ismerte meg későbbi férjét, Zsoltit és a kezdeti bizonytalanságokon túljutva közös élménygyűjtő programok sokaságán keresztül egymást egyre jobban megismerve kapcsolatuk egyre jobban elmélyült és egymásra hangolódásuk eredményeképpen szerető társra leltek egymásban. Fokozódó mozilátogatások, koncert élmények, színházbérletek, múzeumi látogatások, éttermi vacsorák, borkóstolások, élményszerző közös utazások, kirándulások, visszatérő, rendszeressé váló külföldi nyaralások, kialakuló közös szokások és meghitt közös ünneplések jellemezték ezt az időszakot. Mindez az első közös barcelonai utazás alkalmával a Montjuic várban csodás városi panoráma mellett történt lánykérésben és Igen válaszban csúcsosodott ki. Az eljegyzést követő időszakban Kriszti munkahelyet váltott és a DHL Freight fuvarozó cégben vállalt Kontrolling menedzseri állást, melybe beletanulva egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb munkahelyi időszak következett az életében, kollégái pedig precíz, megbízható munkatársnak ismerték meg, aki feladatait maximálisan igyekezett elvégezni. A Petra utcai összeköltözéssel Zsoltival kapcsolatuk újabb szintet lépett, a közös otthon kialakítása és az együttélés megtapasztalása is összekovácsoló erővel bírt. A kapcsolatépítést tekintve ennél meghatározóbbnak már csak a két kontroller nagyon alapos és részletes hosszú hónapokon áthúzódó közös esküvőszervezése bizonyult.

2008-07-12 - 2010-06-28

Esküvő és kettesben töltött házasévek

A hosszas, alapos szervezés eredménye a kisebb buktatókon túllépve egyetlen olyan csodálatos nap elérése lett, mely mindkettőjük számára életük egyik legboldogabb napjaként örökké emlékezetes marad. 2008. július 12-én a Budapesti Szent István Bazilikában Isten szent színe előtt kötötték össze életüket, melyet a csodás városligeti fotózás, majd a Gerbeaud házban a polgári ceremónia és a lakodalom követett. Az esküvői prezentáció, a begyakorolt táncok, a lufieregetés, az impozáns helyszín és vacsora csak néhány kiragadott mozzanat, a zenekarnak és a jelenlévő vendégeknek is köszönhető nagyszerű hangulat kísérte végig az eseményt. Az esküvőt követően is aktív, de némileg nyugodtabb időszak következett. Kriszti feleségként mindenben támogatta férjét legyen szó munkáról, ügyintézésről, hobbyról vagy közös szabadidős tevékenységekről. Ekkor "költözött be" Vöri, aki azóta is a család házi kedvence, új családi autó került megvételre (melyet később Kriszti is sokat használt), sok belföldi utazás, újabb Barcelonai kiruccanás és sűrű közös ünneplések jellemezték ezt az időszakot, melyek közül talán Kriszti 30. szülinapi limuzinos utazással egybekötött meglepetésprogramja emelhető ki. Mindemellett a fiatal pár szeme előtt ekkor már a családbővítés szándéka lebegett és a tettek mezejére lépve a terhesség 9 hónapjának átélése és a szülői szerepre való felkészülés sok zökkenő és tennivaló mellett új élményekkel gazdagította a házastársak életét.

2010-06-29 - 2016-09-27

Gyorsan bővülő család

A terhesség utolsó hónapjainak megpróbáltatásai (terhességi cukorbetegség, szigorú diétázás) után 2010 június 29-én Kriszti gyönyörű szép kislányt hozott a világra. Traumaként élte meg, hogy végül nem hagyták természetes úton szülni, Loli (majd később a másik 2 gyerkőc is) császármetszéssel született. Ahogy első gyerek esetében lenni szokott, az emelkedett hangulat és sok szép pillanat közepette Loli felborította a pár addigi nyugodt életét és időbe tellett beleszokni a szülői szerepekbe. A kezdeti hasfájások, az alváshiány és a gyerek iránti felelősségérzet Krisztit is rendesen megviselte, kimerítette. Laura viszont szépen cseperedett, Kriszti rendületlenül vitte őt a parkba babakocsival sétálni, a parkban hintáztatta, otthon együtt másztak, játszottak, mondókáztak és több hónapon keresztül hordta őt babaúszásra is. Később az ovis beszoktatásában, az első bábszínházi, cirkuszi és mozis élményszerzésében is jelentős szerepet játszott, majd néhányszor kettesben mentek "Lányos napot" tartva vásárolgatni, sütizni. Loli viszont igen hamar kapott egy kisöcsit maga mellé, amely miatt az együtt töltött idő révén inkább Apukájához közelítette ekkortájt és a testvérféltékenység is igen erősen jelentkezett nála. Levi 2012. március 21-én született és kezdettől nagyon szoros kapcsolata volt az Édesanyjával, ha nem az ölében volt, akkor szó szerint a hátára mászott és Kriszti haláláig ő volt a legbiztosabb pont az életében. Kriszti is imádta és anyatigrisként óvta őt, még ha a dackorszak igen erőteljesen jelentkezett is nála - erős hisztijei, dühkitörései és magatartási problémái Kriszti idegeit is sokszor megviselték. A két kisgyermekkel való otthonmaradás amúgy is talán a legmegterhelőbb időszak volt számára. Levi Krisztinek köszönheti az elefántos K&H reklámplakátra való figyelemfelhívás révén ma is meglévő elefánt-imádatát, amelynek tetőzéseképp néhány hónappal halála előtt Édesanyja még egy cirkuszi elefánt hátára is felült vele. Krisztinek kulcsszerepe volt később a gyerkőcök bébitaxikkal, futóbiciklikkel, majd biciklikkel való ellátásában is. Balatoni strandolások, egy-egy téli szánkózás és Bobo-országbeli emlékezetes látogatás jellemezte még ezt az időszakot. A férjével való kettesben töltött programok száma és azok ideje a két kisgyermek mellett persze jelentősen megcsappant, az állandó rohanás és az "én idő" minimálisra csökkenése viselte meg talán leginkább Krisztit. 2014 szeptember 25-én született meg Liliána, aki csillagjegyéhez hűen (Mérleg) nyugodtságával tényleg némi egyensúlyt hozott a családba. Valószínűleg mindenki ilyen 3. gyermekről álmodik, akinek nincs igazán hasfájása, csendes (azóta már nagy hangja van), nyugodt, jól eszik, alszik (a dackorszakban inkább már csak az utóbbi jellemző rá) és sokat mosolyog. Harmadik gyerekként Lilire jutott babakorában relatíve a legkevesebb szülői figyelem, de a két nagyobb tesó ovis, bölcsis távolléte mellett Kriszti őt is sokat vitte sétálni, játszótérre, hintázni, vitte babaúszásra és nagyon sokat játszott, mondókázott vele, melynek eredményeit (gyors fejlődés, korai beszéd) sajnos már nem élhette meg. Betegségének kiderülte után a kezelések és sok testi-lelki szenvedés mellett is szinte végig (kórházba kerüléséig) példaértékűen ott volt a gyermekek mellett, hozta-vitte őket, édesanyaként maximálisan helytállt. Életének utolsó éveire visszatalált a klasszikus zenéhez, a fuvolához, a rendszeres miselátogatásokhoz. Utolsó Karácsonyán csodaszép fuvola darabbal örvendeztette meg családját. Az orvosi és alternatív kiútkeresések és sok lelki vívódás közepette a meditációk, imák és a klasszikus zene hoztak nyugalmat életébe. Az utolsó hetek kórházi kezeléseit követően sok testi-lelki szenvedés mellett is végig bízott a gyógyulásában, nagyon erős élni akarása ellenére azonban a szörnyű betegség 2016. szeptember 27-én sajnos legyőzte testét, de a lelke tovább él, emlékét szívünkben őrizzük.

Memories, stories, thoughts

Valentin nap

Shared by Zsolt Laczay 2018-02-17 20:51:31

A Valentin napot kezdettől fogva felvettük az ünneplendő közös ünnepeink sorába, összetartozásunk szimbólumaként tekintettünk rá és ennek apropóján kezdetben többször készültünk rá, megajándékoztuk egymást, programokat szerveztünk , szabadságot is kivéve akár hosszú hétvégéket is szenteltünk ennek. Szinte minden évben, még a gyerekek mellett is elmentünk vacsorázni vagy ebédelni, különleges, egzotikus hangulatú éttermekbe is eljutottunk. A Love cafe étterembe egy év alatt 4-szer is ellátogattunk (aztán később bezárt), a Dzsungel Cafe-ba degeszre ettük magunkat, a Tortugában az eperleves és a lábunknál mászkáló teknősök nyűgöztek le, a Leroy Cafe finom kajáival, limonádéjával pedig a későbbiekben vált egyik törzshelyünkké. A kezdetekben a kettesben töltött hosszú Valentin hétvégéket intenzíven megtöltöttük programokkal is. Jártunk kettesben majd később gyerekekkel együtt is Tropicariumban ezidőtájt, voltunk Van Gogh kiállításon, a korai időszakban többször Planetáriumi előadáson, wellness napot tartottunk kinti hóesés mellett az Aquawordben, jártunk cirkuszi gálaműsoron illetve voltunk koncerteken is. Továbbá persze számos moziélményünk is társult ehhez az időszakhoz. A terhességek mellett, a gyerekek megszületése után a programok száma ugyan igencsak megritkult, az ajándékozásokat is szép lassan elhagytuk a végére, de a megemlékezésre, egy-egy vacsorára mindig sort kerítettünk, még ha ezek némely esetben kissé rohanósra is sikerültek a gyerekek miatt. A vörösrózsákat idén is megvettem, és noha nem tudom őket Neked személyesen átadni, az emlékpolcod mellett virágoznak és emlékeztetnek a megannyi közös élményre, a megélt várakozásokkal teli romantikus pillanatokra, az ajándékozások izgalmaira és örömére, az összetartozásunkra…

Közös szilveszter és újév kezdet

Shared by Zsolt Laczay 2018-01-02 22:52:52

Megismerkedésünk után minden évben együtt töltöttük a szilvesztert és kéz a kézben egymással koccintva együtt léptünk át egy remélt boldog új év kapuján. Közös szilvesztereink eleinte otthoni szilveszteri házibuliban zajlottak, melyeket sok készülődés előzött meg, de volt emlékezetes hóember-építés vagy megörökített szilveszteri tangó előadásunk is. Ezt követően egyetlen nyilvános helyen ünnepelt Szilveszterünket egy dunai állóhajón töltöttük, ahonnan taxi híján dermesztő hidegben nagy nehézségek árán, átfagyva éjszakai járatokkal sikerült hazaevickélnünk. Ezután a terhességek és szoptatások mellett hol otthon, hol rövidebb időszakokra barátokhoz beszélgetésekre, társasjátékozásra átugorva szilvesztereztünk. Majd az utolsó közös szilvesztereinket már a gyerekekkel együtt, hatalmas játékpartik, önfeledt szórakozás, jutalom aranypénzek, az ablakból együtt megcsodált tűzijátékok és a nagyobbakkal éjféli koccintás mentén töltöttük. És ez így zajlott a legutóbbi két szilveszter alkalmával is azzal a különbséggel, hogy már nem élvezhettük Kriszti vidám társaságát, önfeledt nevetését, kedves mosolyát, bátorító szavait, nem Ő osztotta az aranypénzeket, nem ő irányította figyelmünket a környéki tűzijátékokra, nem koccinthattuk poharunkat az Övéhez, de a szívünk mélyén Őrá emlékezve, Vele együtt léptünk át egy újabb remélt boldog új év kapuján...

Halloween töklámpás

Shared by Zsolt Laczay 2017-11-03 22:46:42

Sosem voltunk élharcosai mindenféle külföldi szokás válogatás nélküli átvételének, de a halloween-i őrület néhány éve minket is utolért és az utolsó 1-2 évben Krisztivel - nagyrészt Neki is köszönhetően - a töklámpa faragást sikerült meghitt családi programmá, szertartássá alakítani. A megfelelő méretű és alakú tök kiválasztási procedúrájának kialakításában, a töklámpás szemeinek, orrának, szájának kifaragási technikáinak kidolgozásában, a lámpáshoz a megfelelő mécsesek biztosításában, de mindenek előtt a meghitt hangulat megteremtésében, a gyermeki izgalmakra és várakozásokra építve családi fotózkodásokon keresztül családi programmá alakításában Krisztinek elévülhetetlen érdemei voltak. A családi hagyományt azóta is követjük és a töklámpás fényei mellett mindig Krisztire is emlékezünk...

Őszi falevelek

Shared by Zsolt Laczay 2017-10-13 18:32:34

Közel 6 éve történt Siófokon a Jókai parkban, hogy 1 éves kislányunkkal, Lolival a lehullott hatalmas levéltengerben játszottunk. Kriszti "elkaplak-elkaplak" kiáltásokkal "üldözte" a totyogó Lolót, aki többször a földre huppant és fel kellett segíteni. Kukucskáltunk a fák mögül, levegőbe dobtuk a sok-sok levelet és hagytuk, hogy ránk essen. Az első közös családi őszi élményeink között tartom ezt számon, melyre ma is szívesen emlékszem és amely nagyban erősítette azt az érzésünket Krisztivel, hogy egy család vagyunk.

Eltelt egy év

Shared by Zsolt Laczay 2017-09-27 11:42:21

Rohanó világunkban álljunk meg egy percre, gyújtsunk gyertyát és emlékezzünk Krisztire – az élményekre, melyeket vele élhettünk át, kedves szavaira, melyeket hozzánk idézett és a megnyilvánuló szeretetére, amit felénk tanúsított. Kriszti távozott, de teljesen mégse - szívünkben megőrizzük bátorító mosolyát, szelíd hangját, jóságos gesztusait, önzetlen segítőkész tetteit.

Utolsó emlékem

Shared by Zita Trombitas 2017-09-14 14:05:32

Krisztivel 2016 július végén találkoztam és beszélgettem utoljára. Ekkor még annyira erősen tartotta magát, hogy sosem gondoltam volna betegsége úrrá lehet rajta. A Balaton partján sétáltunk, a gyerekek körülöttünk futkostak, mikor mosolyogva azt mondta nekem, hogy "nem mosolygunk eleget, ugye Ziti?". Ez az utolsó emlékem róla és igyekszem azóta is eleget mosolyogni. /Ziti/

Add background music

Previously added background music

Flute and Piano LONG Relaxing Music Playlist.mp3

Edit label Delete