Laczay-Komódi Krisztina

1978 - 2016

  • Lived 38 Age
  • Date of birth: 1978-09-08
  • Date of passing: 2016-09-27
  • Place of birth: Magyarország, Somogy megye, Siófok
  • Place of passing: Magyarország, Pest megye, Törökbálint
  • Sex: Female
"Küzdöttél, de már nem lehet. Csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, Örökké él, kit igazán szeretnek." Kosztolányi Dezső
Laczay-Komódi Krisztina
 
Kriszti 1978. szeptember 8-án született Siófokon szülei első közös gyermekeként. Az élet iránti fogékonysága már csecsemőkorában megnyilvánult korai és igen erőteljes mozgékonysága révén. Gyermekkorát a szülei által teremtett harmonikus körülmények között töltötte, nagyobb testvéreivel együtt, boldog, szerető családban nevelkedett.

Iskolai tanulmányait Siófokon a Vak Bottyán János Általános Iskolában, majd a Perczel Mór Gimnáziumban végezte, ahol életre szóló barátságokat is kötött. Felkészültsége, szorgalma, közvetlensége, segítőkészsége iskolástársai szemében is pozitív színben tüntették fel. Az évek során a rendszeres mise-látogatások, az elsőáldozás és a bérmálás útján a vallással is egyre szorosabb kapcsolata alakult ki. Zene iránti fogékonysága és zenei műveltsége a fuvolázás művészetének elsajátításán és hosszú évek gyakorlásán keresztül bontakozott ki.

Érettségi után a szüleitől, szülővárosától való elszakadást nehezen élte meg, hétvégente mindig hazalátogatott. Az eleinte idegen nagyvárosban, Budapesten a Közgazdaságtudományi Egyetemen töltötte egyetemi éveit, és az új közegbe hamarosan beilleszkedve új ismeretségekre és barátokra tett szert. Számviteli szakirányú végzettségével lépett be a munka világába, ahol 9 aktív év alatt két munkahelyen kontrolleri illetve kontrolling menedzseri munkakörökben tevékenykedett. Kollégái precíz, megbízható munkatársnak ismerték meg, aki feladatait maximálisan igyekezett elvégezni.

2005. márciusában ismerkedett meg későbbi férjével, Zsoltival. Az együtt töltött idő, a megannyi program és közös élmények - állatkerti látogatások, síelés, belföldi utazások, külföldi nyaralások, mozilátogatások, közös szülinapozás - hatására kapcsolatuk elmélyült, egymásra hangolódásuk eredményeképpen szerető társra leltek egymásban. A 2007. májusi Barcelonában történt lánykérést követően 2008. július 12-én a Budapesti Szent István Bazilikában Isten szent színe előtt kötötték össze életüket sok most is jelenlévő rokon, barát, ismerős jelenléte mellett.

Kriszti feleségként mindenben támogatta férjét legyen szó munkáról, ügyintézésről, hobbyról vagy közös szabadidős tevékenységekről. Hamarosan aktív anyai szerepben is helyt kellett állnia, bő 4 év leforgása alatt 3 gyönyörű gyermeknek adott életet - Laura, Levente, Liliána. A kisgyermekek mellett adódó számos nehézség ellenére táplálta, gondozta, betegségek idején ápolta és mérhetetlen nagy anyai szeretetben nevelte gyermekeit. A gyerekeknek sok szép élményt szerzett, Laurát vitte babaúszásra, bábszínházba, később misére is, Lilit megtanította az első mondókákra, Levivel pedig még egy cirkuszi elefánt hátára is felült.

Szabadidejében szívesen vett részt mozi-, színház-, koncertlátogatásokon, életének utolsó éveire visszatalált a klasszikus zenéhez, a fuvolához, a rendszeres miselátogatásokhoz. Utolsó Karácsonyán csodaszép fuvola darabbal örvendeztette meg családját.  
  
Kriszti egy mindig mosolygós, életvidám, gyermeklelkű ember volt, aki mindig vágyott a megértésre, szeretetre, elismerésre. Segítőkészsége, önfeláldozása révén önmaga érdekeit gyakran a háttérbe szorította. Ugyanakkor egy rendkívül precíz, rendszerető, maximalista, kritikus ember volt, aki elmondta a véleményét és nem elégedett meg félmegoldásokkal.

Sajnos sok szenvedés után nagyon fiatalon a szörnyű betegség legyőzte testét, de a lelke tovább él, emlékét szívünkben őrizzük.

Gyászolják: Szerető férje, 3 kisgyermeke (Laura, Levente, Liliána), gondoskodó szülei, testvérei, rokonai, férje szülei és nagypapája, sógora és családja, siófoki és budapesti barátai, ismerősei, munkatársai
 
 

Share your comments here. If you wish to share a memory, story, or picture, save it under Stories or upload to the Gallery.

Life Timeline

1978-09-08 - 1985-08-31

Boldog gyermekkor

Kriszti Siófokon látta meg a napvilágot szülei első közös gyermekeként. Édesapja konyhafőnökként dolgozott sokáig egy balatonparti szállodában, Édesanyja könyvelő-bérszámfejtőként dolgozott. Kriszti nagyobb fiútestvérei (Sanyi és Karcsi) mellett boldog szerető családban nevelkedett a szülei által biztosított harmonikus körülmények közepette. A család Kriszti 2 éves kora előtt beköltözött abba a panellakásba, amely a boldog otthont jelentette számára tanulmányai végéig. Kriszti csecsemőként igen mozgékonynak bizonyult - igen hamar felállt és elindult, majd a fotelek között ugrált. Beszéde is hamar beindult, korai aranyköpéseit szülei ma is emlegetik, ovis korában pedig versek és mondókák sokaságával boldogította környezetét. Nem bizonyult gyerekkorában "jóevőnek", annak ellenére, hogy szülei mindenféle finomsággal próbálták megörvendeztetni. Játékai közül a babák sem kötötték le igazán, a könyveket és azok friss illatát szerette nagyon. Több óvodában is megfordult, de jobban szerette az otthoni környezetet.

1985-09-01 - 1997-08-31

Iskolai évek

Kriszti évvesztesként 7 évesen kezdte meg iskolai tanulmányait Siófokon a Vak Bottyán János Általános Iskolában, ahova 8 évet járt. Ezt követték a középiskolai évek a Perczel Mór Gimnáziumban, ahol Matematika tagozaton végzett. Felkészültsége, szorgalma, közvetlensége, segítőkészsége iskolástársai szemében is pozitív színben tüntették fel. Életre szóló barátságokat kötött, melyeket felnőttkorban is igyekezett tartani, ápolni. Nyaranta hosszú heteket, hónapokat töltött Zimányban szeretett Nagymamájánál, ahol unokatestvérével is sok időt együtt töltött. Az iskolás évek alatt a kialakuló rendszeres mise-látogatások mentén , majd az elsőáldozás és a bérmálás útján alakult ki szorosabb kapcsolata a vallással. Kisiskolás korától kezdve zeneiskolába is járt, és a zene iránti fogékonysága és zenei műveltsége a fuvolázás művészetének elsajátításán és hosszú-hosszú évek gyakorlásán keresztül bontakozott ki.

1997-09-01 - 2005-03-24

Egyetem és munka

Kriszti kitűnő érettségi után a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre nyert felvételt. A szüleitől, szülővárosától való elszakadást nehezen élte meg, az eleinte idegen nagyvárosból hétvégente mindig hazalátogatott, a lehető legkorábbi vonattal érkezett és a legkésőbbi vonattal távozott, hogy legyen ideje a családi fészekben feltöltődni. Idővel aztán beilleszkedett az új közegbe, kezdte megismerni a várost, megjárt több kollégiumot és új ismeretségekre, barátokra tett szert. Az egyetemen is nagyon jó tanulmányi eredményekkel haladt előre, és az Arthur Andersen-nél könyvvizsgáló asszisztensként végzett 2 hónapos szakmai gyakorlata után Számvitel fő- és Marketing mellékszakirányon lediplomázott. A Carnex húsipari vállalatnál kezdett el Kontrollerként dolgozni, ahol kitartóan végezte a rábízott feladatokat eleinte sok túlóra és vidéki leutazások mellett. Magánéletbeli megpróbáltatások és albérletben eltöltött időszak után a Fehérvári úti saját lakás vásárlásával szülői segítséggel jelentős anyagi áldozatok árán saját lábára állt, és a siófoki gyökerek és rendszeres hazautazások mellett a főváros is kezdett otthonává válni.

2005-03-25 - 2008-07-11

Megismerkedés Zsoltival és programok sokasága

2005 márciusának végén a Macskafogó nevű szórakozóhelyen ismerte meg későbbi férjét, Zsoltit és a kezdeti bizonytalanságokon túljutva közös élménygyűjtő programok sokaságán keresztül egymást egyre jobban megismerve kapcsolatuk egyre jobban elmélyült és egymásra hangolódásuk eredményeképpen szerető társra leltek egymásban. Fokozódó mozilátogatások, koncert élmények, színházbérletek, múzeumi látogatások, éttermi vacsorák, borkóstolások, élményszerző közös utazások, kirándulások, visszatérő, rendszeressé váló külföldi nyaralások, kialakuló közös szokások és meghitt közös ünneplések jellemezték ezt az időszakot. Mindez az első közös barcelonai utazás alkalmával a Montjuic várban csodás városi panoráma mellett történt lánykérésben és Igen válaszban csúcsosodott ki. Az eljegyzést követő időszakban Kriszti munkahelyet váltott és a DHL Freight fuvarozó cégben vállalt Kontrolling menedzseri állást, melybe beletanulva egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb munkahelyi időszak következett az életében, kollégái pedig precíz, megbízható munkatársnak ismerték meg, aki feladatait maximálisan igyekezett elvégezni. A Petra utcai összeköltözéssel Zsoltival kapcsolatuk újabb szintet lépett, a közös otthon kialakítása és az együttélés megtapasztalása is összekovácsoló erővel bírt. A kapcsolatépítést tekintve ennél meghatározóbbnak már csak a két kontroller nagyon alapos és részletes hosszú hónapokon áthúzódó közös esküvőszervezése bizonyult.

2008-07-12 - 2010-06-28

Esküvő és kettesben töltött házasévek

A hosszas, alapos szervezés eredménye a kisebb buktatókon túllépve egyetlen olyan csodálatos nap elérése lett, mely mindkettőjük számára életük egyik legboldogabb napjaként örökké emlékezetes marad. 2008. július 12-én a Budapesti Szent István Bazilikában Isten szent színe előtt kötötték össze életüket, melyet a csodás városligeti fotózás, majd a Gerbeaud házban a polgári ceremónia és a lakodalom követett. Az esküvői prezentáció, a begyakorolt táncok, a lufieregetés, az impozáns helyszín és vacsora csak néhány kiragadott mozzanat, a zenekarnak és a jelenlévő vendégeknek is köszönhető nagyszerű hangulat kísérte végig az eseményt. Az esküvőt követően is aktív, de némileg nyugodtabb időszak következett. Kriszti feleségként mindenben támogatta férjét legyen szó munkáról, ügyintézésről, hobbyról vagy közös szabadidős tevékenységekről. Ekkor "költözött be" Vöri, aki azóta is a család házi kedvence, új családi autó került megvételre (melyet később Kriszti is sokat használt), sok belföldi utazás, újabb Barcelonai kiruccanás és sűrű közös ünneplések jellemezték ezt az időszakot, melyek közül talán Kriszti 30. szülinapi limuzinos utazással egybekötött meglepetésprogramja emelhető ki. Mindemellett a fiatal pár szeme előtt ekkor már a családbővítés szándéka lebegett és a tettek mezejére lépve a terhesség 9 hónapjának átélése és a szülői szerepre való felkészülés sok zökkenő és tennivaló mellett új élményekkel gazdagította a házastársak életét.

2010-06-29 - 2016-09-27

Gyorsan bővülő család

A terhesség utolsó hónapjainak megpróbáltatásai (terhességi cukorbetegség, szigorú diétázás) után 2010 június 29-én Kriszti gyönyörű szép kislányt hozott a világra. Traumaként élte meg, hogy végül nem hagyták természetes úton szülni, Loli (majd később a másik 2 gyerkőc is) császármetszéssel született. Ahogy első gyerek esetében lenni szokott, az emelkedett hangulat és sok szép pillanat közepette Loli felborította a pár addigi nyugodt életét és időbe tellett beleszokni a szülői szerepekbe. A kezdeti hasfájások, az alváshiány és a gyerek iránti felelősségérzet Krisztit is rendesen megviselte, kimerítette. Laura viszont szépen cseperedett, Kriszti rendületlenül vitte őt a parkba babakocsival sétálni, a parkban hintáztatta, otthon együtt másztak, játszottak, mondókáztak és több hónapon keresztül hordta őt babaúszásra is. Később az ovis beszoktatásában, az első bábszínházi, cirkuszi és mozis élményszerzésében is jelentős szerepet játszott, majd néhányszor kettesben mentek "Lányos napot" tartva vásárolgatni, sütizni. Loli viszont igen hamar kapott egy kisöcsit maga mellé, amely miatt az együtt töltött idő révén inkább Apukájához közelítette ekkortájt és a testvérféltékenység is igen erősen jelentkezett nála. Levi 2012. március 21-én született és kezdettől nagyon szoros kapcsolata volt az Édesanyjával, ha nem az ölében volt, akkor szó szerint a hátára mászott és Kriszti haláláig ő volt a legbiztosabb pont az életében. Kriszti is imádta és anyatigrisként óvta őt, még ha a dackorszak igen erőteljesen jelentkezett is nála - erős hisztijei, dühkitörései és magatartási problémái Kriszti idegeit is sokszor megviselték. A két kisgyermekkel való otthonmaradás amúgy is talán a legmegterhelőbb időszak volt számára. Levi Krisztinek köszönheti az elefántos K&H reklámplakátra való figyelemfelhívás révén ma is meglévő elefánt-imádatát, amelynek tetőzéseképp néhány hónappal halála előtt Édesanyja még egy cirkuszi elefánt hátára is felült vele. Krisztinek kulcsszerepe volt később a gyerkőcök bébitaxikkal, futóbiciklikkel, majd biciklikkel való ellátásában is. Balatoni strandolások, egy-egy téli szánkózás és Bobo-országbeli emlékezetes látogatás jellemezte még ezt az időszakot. A férjével való kettesben töltött programok száma és azok ideje a két kisgyermek mellett persze jelentősen megcsappant, az állandó rohanás és az "én idő" minimálisra csökkenése viselte meg talán leginkább Krisztit. 2014 szeptember 25-én született meg Liliána, aki csillagjegyéhez hűen (Mérleg) nyugodtságával tényleg némi egyensúlyt hozott a családba. Valószínűleg mindenki ilyen 3. gyermekről álmodik, akinek nincs igazán hasfájása, csendes (azóta már nagy hangja van), nyugodt, jól eszik, alszik (a dackorszakban inkább már csak az utóbbi jellemző rá) és sokat mosolyog. Harmadik gyerekként Lilire jutott babakorában relatíve a legkevesebb szülői figyelem, de a két nagyobb tesó ovis, bölcsis távolléte mellett Kriszti őt is sokat vitte sétálni, játszótérre, hintázni, vitte babaúszásra és nagyon sokat játszott, mondókázott vele, melynek eredményeit (gyors fejlődés, korai beszéd) sajnos már nem élhette meg. Betegségének kiderülte után a kezelések és sok testi-lelki szenvedés mellett is szinte végig (kórházba kerüléséig) példaértékűen ott volt a gyermekek mellett, hozta-vitte őket, édesanyaként maximálisan helytállt. Életének utolsó éveire visszatalált a klasszikus zenéhez, a fuvolához, a rendszeres miselátogatásokhoz. Utolsó Karácsonyán csodaszép fuvola darabbal örvendeztette meg családját. Az orvosi és alternatív kiútkeresések és sok lelki vívódás közepette a meditációk, imák és a klasszikus zene hoztak nyugalmat életébe. Az utolsó hetek kórházi kezeléseit követően sok testi-lelki szenvedés mellett is végig bízott a gyógyulásában, nagyon erős élni akarása ellenére azonban a szörnyű betegség 2016. szeptember 27-én sajnos legyőzte testét, de a lelke tovább él, emlékét szívünkben őrizzük.

Memories, stories, thoughts

Megismerkedésünk 15. évfordulójára

Shared by Zsolt Laczay 2020-03-27 23:58:18

Immáron 15 éve, hogy először megpillantottam gyönyörű arcodat, először hallgattam kedves szavaidat, először éreztem csodás illatodat és először megérintettem puha bőrödet. Beléptél és új értelmet hoztál az életembe sok szenvedéllyel, új impulzusokkal, rengeteg szeretettel és új élmények sokaságának csirájával. Szívemet egyszerre öntötte el a tüzes izgalom és a mély megnyugvás melengető érzése, mely érzések ma is ugyanúgy elöntenek, ha bármely közös szokásunkat felidézem, bármely közös élményünk emléke felidéződik bennem. Elmerengtem azon, hogy milyen jó is volt, hogy akkor 15 éve hála a Gondviselőnek, a kedvező csillagállásnak, avagy a véletlenek sorsszerű alakulásának találkozhattunk és egymásra találtunk. Ugyanez most 15 évvel később jóval több akadályba ütközne, sokkal több tényező hátráltatna bennünket, hogy egymásra találhassunk. Először is a Macskafogó, találkozásunk színhelye már lassan 10 éve bezárta kapuit, de még ha ez nem is történt volna meg, a jelenlegi járványügyi helyzetben feltételezhetően amúgy se lenne nyitva, vagy mindketten messze elkerültük volna. Amúgy is ez a mostani koronavírusos időszak, a gyanakvás, a félelem, az embertársainktól való távolságtartás szinte ellehetetleníti az ismerkedést. Aztán persze túl azon, hogy az ember 3 gyermek mellől már nehezen tud szabadulni (no jó ez önmagában kissé paradox) , így 40 felé közelítve már én is jobban elkényelmesedtem, a bulizás, éjszakázás élménye már nemcsak, hogy nem vonz, de nem is bírom annyira. Ráadásul gondolom Ti sem feltétlenül egy szórakozóhelyen ünnepeltétek volna most meg Nóri születésnapját. Persze ezeken kívül is nagyon sok minden változott az elmúlt 15 évben, az éjszakai- és a villamos-közlekedés, az okostelefonok világa, melyek mind-mind befolyásolhatták volna a megismerkedésünket. Mivel is zárhatnám mással megemlékezésemet és soraimat, minthogy ismételten kifejezzem köszönetemet, hogy 15 évvel ezelőtt ezen az ominózus és felejthetetlen éjszakán mellém társultál, s előbb táncpartneredül majd útitársadul fogadtál megannyi csodás élményt szerezve, és megalapozva a további 11 és fél év boldog, szeretetben, szerelemben, élményekben gazdag kapcsolatunkat. Köszönöm!

Valentin napi idézet

Shared by Zsolt Laczay 2020-02-14 22:07:17

Szerelmünkre, szeretetünkre az alábbi mindkettőnk által kedvelt Rómeó és Júlia idézettel emlékezem: „Szívbõl szeretni híven! Nincs szebb, égni e tűzben! Együtt repülni fel, hogy lelkünk kevésbé féljen! Szívbõl szeretni annyi, érte mindent föladni! És szállni, fent sólyomszárnyon szállni, áldást találni! Égig emeld a szíved! Száguldj, szerelmünk hirdesd! És így nyer értelmet végleg álom, boldogság, élet!”

3 év múltán

Shared by Zsolt Laczay 2019-09-27 19:56:54

3 év telt el, gyújtsunk gyertyát és emlékezzünk ismét Krisztire. Nagyon sok kedves emlék eszünkbe juthat Róla, Vele. Szüleinek, testvéreinek, gyerekkori barátnőinek a gyerekkor szép pillanatairól, iskolai osztálytársainak a sulis élményekről, közös kalandokról, egyetemi barátnőinek az egyetemi évek és a közös találkozások eseményeiről, munkatársainak a munkahelyi rendezvényekről, a szülőtársaknak a gyerekeink bölcsis, ovis életének közös élményeiről, a gyerekeinknek pedig Anya feléjük sokféle formában megnyilvánuló anyai szeretetéről. A végére hagytam magamat, mivel Ő szokta nekem mondogatni, hogy az Én elől szamár. Szóval nekem a Vele kapcsolatos élménytáram nagyon terjedelmes kezdve az előzőhöz hasonló apró megnyilatkozásoktól, a közös programokon, együtt megélt nehézségeken át az évek alatt kialakított közös szokásainkig. Időről időre véletlenül is belefutok olyan helyzetekbe, amikor bevillan egy-egy Krisztivel közös emlékmorzsám, mely sokszor mosolyt csal arcomra, jó érzéssel tölt el, megnyugtat. Így gondoljatok Ti is jó szívvel Krisztire, a közös élményekre és őrizzétek meg Őt Szívetekben!

A közös születésnap varázsa

Shared by Zsolt Laczay 2019-09-09 21:10:24

A karácsony, a megismerkedés és házassági évfordulóink mellett nekünk lett még egy közös ünnepnapunk, amire készülve átélhettük az egymásnak történő ajándék-nézelődés, -vásárlás, majd az átadás utáni váltott ajándék-kibontás, -megnézés izgalmát. És valóban mi adhatna még nagyobb pluszt a saját ünnepedhez, minthogy a saját párodat is köszöntheted, a saját örömed mellett neki is örömet szerezhetsz és osztozhatsz vele az örömében és fordítva, megoszthatod vele a te örömödet is. Sajnos ez azonban visszafele is igaz, ha az ember már hozzászokott ehhez a plusz örömforráshoz, akkor ha ez korlátozva van, mint a mi esetünkben, akkor az új élmény sem olyan intenzív összehasonlítva a korábbiakkal. Ami inkább felvillanyozó számomra, az továbbra is a megélt közös szülinapjainknak az emléke. Szülinapi évfordulóinkat végig kísérték az éttermi, mozis, színházi, hajózásos, borfesztiválos avagy csak a szimplán otthoni programok, élmények, külön kiemelve az egymásnak szervezett meglepetés-szülinapokat – melyekről már többször megemlékeztem, de milyen is volt az első közös szülinapi ünneplésünk. Kapcsolatunk hajnalán (még nem ismertük egymást fél éve sem) került sor az első közös szülinapi ünneplésünkre. A Petra utcai helyszín nagyon jó hangulatot biztosított számunkra, egymást ajándékoztunk, dobos tortát ettünk, fotózkodtunk. Szülinapunkhoz a közös Petra utcai ünneplésen kívül további élménygyűjtő programok kapcsolódtak. Ekkor voltunk először együtt focimeccsen és ugyan a magyar válogatott az utolsó percben kikapott Svédországtól, de mégsem a bosszankodás, hanem a közös szurkolás élménye maradt meg. Az első közös borfesztiválunk is ekkor volt, melynek miliője, magával ragadó hangulata, a csodálatos helyszín, a kóstolások izgalma és élménye, a borozgatások melletti beszélgetéseink és az együtt töltött idő mindkettőnket elvarázsolt. A sajttálakról nem is beszélve. És hát nem utolsó sorban ekkor jártunk először a Love Cafe étteremben is, mely jó hangulatával, finom ételeivel nyerte el tetszésünket és kapcsolatunk első 2 évének egyik törzshelyszínévé vált (kár hogy azóta megszűnt). Szóval így visszagondolva, első szülinapunk közös megünneplése és a kapcsolódó élménydús programok azért jelentősen hozzájárultak kapcsolatunk további elmélyüléséhez, közös élményeink gyarapodásához. A szülinapokon is sajnos az a legrosszabb, hogy gyorsan túljut rajtuk az ember és egy újabb évet várhat a következőre. De azért egy-egy ilyen szeretetben, emlékekben, élményekben gazdag évfordulós napon az élményeket újra átélve az ember új erőre kap, szeretettankja telítődik. És csak hálás lehetek a sok átélt közös élményért, boldog pillanatért, melyek közös szülinapi ünnepeinkhez kötődtek és melyeket megőrzök szívemben. Köszönöm!

11 évvel esküvőnk után

Shared by Zsolt Laczay 2019-07-17 06:48:43

11 éve léptünk Isten szent színe előtt életszövetségre, és ahogy facebook bejegyzésemben írtam, Rád találtam, akivel megoszthattam minden örömöm-bánatom, aki társául fogadott az élet útján, akiben vakon megbízhattam, és aki boldogságot, vidámságot, megnyugvást, harmóniát hozott az életembe, és azóta is őrzöm boldogságunk akkori és azt követő minden élményét, mozzanatát. Mostani évfordulónk napján kronológiai sorrendben először a Bazilikához érkeztem, melynek lépcsőjén bevillantak az esküvői gratulációk, csoportképek és csokordobás örömteli pillanatai, a templom belsejét bejárva a folyosó, a padsorok és az oltár felé haladva pedig az egyházi szertartásunk, Isten előtti szent életszövetségre lépésünk meghitt, ünnepélye pillanatai. 11 évvel ezelőtt a nyitott Cadillac-ben suhantunk végig az Andrássy úton a Széchenyi fürdőig, mely utat én most kevésbé látványos módon, kisföldalattival tettem meg. 11 éve csodálatosan zöldellő fű várt minket a ligetben, most némileg kiégett, elsárgult gyep mentén szedtem lábaimat. A fürdő előtti virágágyások is most némileg szerényebben festettek, de a fotózásaink szimbolikus helyszínei közé tartozó vastagabb fa (melyet átöleltünk) illetve a Szent István kút vízsugarai sok szép emlékkel örvendeztettek meg idén is. Követve a 11 évvel ezelőtti utat, a Városligeti tó partján haladtam el, átkeltem a tó fahídján, ahol vissza-vissza pillantva elképzeltem, ahogy csodaszép fehér ruhádban akkor te is átsétáltál, majd a tó túlpartján pihentem meg egy padon felelevenítve csodás közös fotóinkat a most is impozáns, de már jóval rendezettebb és sajnos kevésbé vadregényes környezetben. A Vajdahunyadvár falai között folytattam utamat érintve a Kápolnát, majd a túlsó vaskapun és hídon át távoztam, akárcsak tettük ezt 2008-ban. A föld alól kibukkanva értem ezután emléktúrám utolsó állomásához, de a Vörösmarty tér mostani felújítás alatt álló, szétbombázott látképe most nem sokban emlékeztetett a 11 évvel ezelőtti lufiposta felbocsátási helyünk pezsgő forgatagához. A Gerbeaud ház fenséges épülete azonban szerencsére most is ugyanúgy pompázik a téren, mint ahogyan azt esküvő-szervezésünk, a Nagy Nap és a későbbi évfordulók alkalmával jó néhányszor megtapasztaltuk. A Dorottya utcai bejáraton át bejutottam az épületbe, ahol bő egy évtizededdel ezelőtt Nicole Kidman és Ewan Mcgregor felhangzó duettjére visszaszámoltunk, és a megfelelő pillanatban elindulva lassú kimért lépésekkel bevonultunk a vendégsereg között a házasságkötő díszterembe. Ott aztán ünnepélyes keretek közt, gyűrűhúzás, aláírások, gyertyagyújtás, szülő köszöntés és pezsgős koccintás mellett kinyilvánítottuk házasságkötési szándékunkat és hivatalosan is házastársakká nyilvánítottak bennünket. Majd lehetőségem nyílt megcsodálni lakodalmunk fantasztikus helyszínét, az Átrium termet, mely persze most kevésbé volt szépen kidekorálva. Hiányoztak többek között a tekintélyt parancsoló körasztalok, közepükön a magas üvegvázákkal, az úszógyertyákkal, az ünnepélyes terítékkel, menükártyákkal, köszönőajándékokkal, az általad választott selyemmasnikkal díszített székek, az esküvői főasztal és a légkondihengerek pompázatos virágdíszei. A csodás termet látva persze azért így is elözönlöttek az emlékek a bevonulásunkról, a fenséges vacsoráról, a köszöntőbeszédekről, a végletekig begyakorolt, előadott érzelmekkel teli nyitótáncunkról. Az esküvői torta felszolgálás vidám és a tortaetetés kissé esetlen pillanatairól, a menyasszonytánc fergeteges és az általad választott Moon River zenére eltáncolt, magával ragadó gyertyafénykeringő emelkedett hangulatáról, no meg persze a Búgócsiga által teremtett remek hangulat és a könnyed bulizás örömteli pillanatairól. Eme csodás nap eufórikus élményei nagyon mélyen bevésődtek emlékeimbe, és ahogyan nehéz volt 11 évvel ezelőtt is túllendülni Életünk legcsodálatosabb napján, úgy a megemlékezésemet is nehéz lezárni. Köszönöm, hogy igent mondtál Nekem Barcelonában, hogy elfogadtál társadul, hogy párom voltál és vagy jóban-rosszban, köszönöm a sok törődést, szeretet, amit Tőled kaptam, hogy boldoggá tettél és a sok közös élményt, amelyet együtt átélhettünk!

Anyák napi megemlékezés

Shared by Zsolt Laczay 2019-05-05 22:46:23

Anyák napja alkalmából emlékezek most arra a csodálatos Édesanyára, akivel családot alapíthattam, aki három gyönyörű gyermekkel ajándékozott meg, aki végig gondoskodott a gyerekekről és Rólam, összefogta a családot, nagyon sok foglalkozott a gyerekekkel, játszott velük, ápolta őket, vigyázott rájuk, vitte őket játszótérre, sétálni, programokra és mindezek közepette hatalmas anyai szeretetben részesítette őket, mely végigkíséri mindhármuk életét. Ezalatt a néhány év alatt is édesanyaként nagyon erős hatát gyakorolt a gyerekek életére, melynek jeleit folyamatosan nyomon lehet rajtuk követni. Laura tekintetében, mosolyában sokszor visszaköszönnek édesanyja arcvonásai, de Kriszti hatása számos más területen is tetten érhető. A sok gyerekkori mondókázás, zenehallgatás érzékelhető zene iránti fogékonyságában, kicsiként bevonta sütemény-készítéskor, azóta egyre több mindenben segédkezik a konyhában. A sok játszóterezésből nála a hintázás, ami azóta is nagyon közkedvelt maradt, és kézügyességének, kézműveskedés iránti szeretetének alapjait is Kriszti rakta le a kisgyerekkori foglalkozásokkal. Levinél a sok játszóterezés mozgékonyságában, ügyességében, nagyon jó egyensúlyérzékében, robbanékonyságában öltött testet. Állatok iránti érdeklődésének, szeretetének gyökerei szintén Krisztihez vezethetőek vissza, ahogyan kiváló memóriájának, valamint építői ügyességének, precizitásának kibontakozásában is a korai játékok, foglalkozások révén döntő érdemei voltak. Lilinél pedig mostanság döbbenetes, ahogy a versek sokaságát megtanulja és elő tudja adni, amilyen aranyköpései vannak, amilyen választékosan beszél és amilyen szépen elő tud adni egy hosszú mesét is, hogy mennyit is számított élete első 1-2 évében az, hogy Kriszti milyen sokat is mondókázott vele. Az életük kezdeti szakaszában kapott anyai szeretet, figyelem, odafigyelés, foglalkozás ily módokon kezd egyre jobban visszaköszönni, és ezek a tényezők végig fogják kísérni életüket, egyes esetekben akár meghatározóak is lehetnek. Köszönöm Kriszti a gyerekek és a saját nevemben is, hogy szereteteddel, odaadásoddal, türelmeddel, önfeláldozásoddal óvtad, formáltad, építetted családunk világát és a gyerekeket külön-külön is felvértezve, anyai szeretetcsomagoddal ellátva elindítottad az Élet útján.

Add background music

Previously added background music

Flute and Piano LONG Relaxing Music Playlist.mp3

Edit label Delete